Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
cat
Administrator
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 58
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: Śro 17:18, 02 Kwi 2008 Temat postu: Dieta |
|
|
Dla chorych na Dystrofię mięśni Duchenne’a zaleca się dietę wysokobiałkową oraz lekkostrawną z dodatkiem witamin: A,C i E
Produkt (100g) Energia Białko Węglowodany Tłuszcze
Cielęcina (chuda, bez kości) 108 20 0 3
Cielęcina (łopatka) 106 19,9 0 2,8
Cielęcina (sznyclówka) 105 20,5 0 2,4
Dorsz świeży (bez skóry) 69 16 0 1
Dorsz z rusztu 172 22,1 0,6 9,1
Dorsz wędzony 94 22,1 0 0,5
Flaki 48 16 0 2
Flądra świeża 83 16,5 0 1,8
Jaja 139 12,5 0,6 9,7
Jaja (gotowane) 109 9,8 0,5 7,6
Jajecznica 119 9,8 0,5 8,7
Indyk 173 24 0 9
Indyk (piersi bez skóry) 84 19,2 0 0,7
Indyk (podudzie) 142 15,7 0 8,9
Karp 102 16 0 4
Królik 156 21 0 8
Kura, tuszka 202 18,5 0 14,3
Kurczak chudy 119 23 0 3
Kurczak pieczony 179 16,4 0,1 12,7
Kurczak, mięso z piersi bez skóry 99 21,5 0 1,3
Kurczak, mięso z uda ze skórą 158 16,8 0 10,2
Kurczak, skrzydło 186 19,2 0 12,2
Łosoś 201 19,9 0 13,6
Łosoś (wędzony) 162 21,5 0 8,5
Tuńczyk (w oleju) 190 27 0 9
Tuńczyk (w wodzie) 96 21 0 1,2
Wątroba cielęca 124 19,2 4 3,3
Wątroba wieprzowa 129 20 2 5
Wątróbki drobiowe 136 19 1 6
Wieprzowina (schab) 174 21 0 10
Wołowina (polędwica) 112 20 0 4
Żołądki drobiowe 93 11 0 1
Warzywa:
szczypior, pomidor, brokuły, marchew, papryka, seler, sałata zielona, cukinia, natka pietruszki, szpinak, burak czerwony, koper, ogórek, czosnek, rzodkiewka, cebula, szczypiorek, fasolka szparagowa, kukurydza, kiełki pszenicy, kalafior
Owoce:
Jabłka, grejpfruty, banany, truskawki, jagody, maliny, mandarynki, pomarańcze, kiwi, gruszka,
Wyroby mleczne i nabiał:
jogurt naturalny, kefir, twaróg (najlepiej codziennie), jaja, mleko (polecam kozie)
Soki:
marchewkowy, jabłkowy, z czarnej porzeczki, pomarańczowy, bananowy,
Inne:
- miód do słodzenia zamiast cukru
- pieczywo ciemne gruboziarniste (chleb sojowy, słonecznikowy lub podobne),
Zalecane jest:
- Mięso chude, najlepiej gotowane lub duszone, rzadziej smażone na oleju,
- Ryby chude (dorsz, kergulena, mintaj) najlepiej gotowane lub duszone, pieczone, rzadziej smażone - korzystnie 3 razy w tygodniu,
Dieta taka nie spowoduje przyrostu wagi ciała. Dostarczy odpowiednią ilość białka, uzupełni ilość karnityny (ryby), dostarczy w sposób naturalny witaminy (wit. E w kiełkach pszenicy, wit. A w soku z marchwi, wit. C w owocach) oraz potas (banany).
Z diety należy wyłączyć tłuszcze zwierzęce nasycone (smalec), ostre przyprawy.
Należy ograniczyć: cukier, słodycze, potrawy mączne (kluski, makarony itp.).
Należy unikać ze względu na tłuszcze:
Gęś(tuszka),baranina(udziec), kabanosy (również z kurczaka), kiełbasy parówkowej, suchej, zwyczajnej, kotletów mielonych, kotletów schabowych panierowanych, łososia z rusztu, parówek jak i parówek z kurczaka, kaczki,
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Tomek
Dołączył: 18 Sie 2009
Posty: 12
Przeczytał: 0 tematów
Skąd: Jasienica Dolna
|
Wysłany: Wto 20:12, 18 Sie 2009 Temat postu: |
|
|
duszone pierśi kurczaka mają mało tłuszczu ale dużo energi jeść nie za dużo owoców 3 owoce na dzień bo owoce w sobie mają fruktoze czyli cukier parówek nie polecam
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Możesz pisać nowe tematy Możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|